søndag 10. april 2011

Beretning fra besøk hos söta bror del 1

Siste helga i mars skulle Sindre, Andreas og Magnus ut på tur med toget til Östersund for å besøke den nysvenske borgeren Knut. Kort tid før avreise blir også Marie med på gutteturen. I det vi passerer Hell starter vi en runde amerikaner som Magnus vinner med overlegne 1000% over alle andre.

Marie hadde investert i nytt speilrefleks-
kamera, så det er bare å sette seg godt
til rette og nyte bildekvaliteten nedover

Som den gjestfrie ***** Knut er, møtte han helt (u)frivillig opp på togstasjonen for å ta i mot oss. Etter å ha dumpet bagasjen på vandrehjemmet var det på tide å begynne fråtsingen. Turen gikk til ”Sir Winston” hvor det var reservert bord, og de fleste bestilte grillet lammelår til en god penge (bortsett fra Knut som tok det billigste). Å sette drikke til lammet var en smal sak; "Sir Winston’s IPA"! Brygget spesielt til puben av Jämtlands Bryggeri.

Etikettene var limt på for hånd
og hadde en del forskjellige
sitater fra sir Winston

Brygget resulterte ikke i noen umiddelbare hurrarop, men kveldens forsamling var enige om at det var gode saker, dog mente noen at det var en litt rar bismak vi ikke helt klarte å sette ord på. Uansett positivt med eget brygg! Som nevt tidligere et sted på bloggen: ”Relativt gode greier :)!”6,5/10.

Ellers var det lite personalet kunne by på av godsaker, så gode og mette tok vi turen til ”Bishops Arms” da ryktet om stedets godsaker allerede hadde nådd over grensa til Trondheim. Vi kom inn til en jungel av tappetårn og Knut kunne melde at det var rundt 40, hvorav 39 var påkoblet forskjellige lagertyper og et hadde deres nyeste øl; Oppigårds "Summer Pale Ale” på 5%. Det fantes også to kjøleskap fulle av morroøl, men de fleste startet lett med Summer Pale Ale.

Bildet er STJÆLT!

Dette var et frisk, herlig og åpenbart ferskt brygg. Lite maltkarakter, så det var humla som dominerte og undertegnede tør gjette seg fram til at en del cascade setter den friske smaken. Et flott vårbrygg man kan nyte dag som natt! 8/10.

Ettersom det var rimelig sent på kvelden hoppet vi fort over på kraftigere saker, og etter nøye studier av kjøleskapene fant vi en whiskylagret imperial stout.

Utvilsomt den beste whiskylagrede imperial stouten noen rundt bordet hadde smakt

Det var høye forventninger når vi kom bort til bordet med fem glass og Mikkeller "Black Tie" på 11,5%, og forventningene gikk ikke ned når ølet var helt i glassene med et kraftig brunt skum. Her var det mye av alt, tjære, røyk, brentsmak og mørk sjokolade. Ettersmaken satt lenge, og ble bare bedre og bedre. Skummet la seg nok litt fort, men de frammøtte var enige om at dette var deilige greier, og at å dele den på flere var nok ganske så lurt. Vi var 200 SEK fattigere, men en herlig smaksopplevelse rikere. 10/10!

”Mikkeller er en bra mann!” sa noen, ”Ta den med sølv på toppen, den er sikkert bra!” sa andre, og vi prøvde oss på en annen versjon: Mikkeller "Big Worse Barleywine" på 12%. Det skal nevnes at ingen rundt bordet er spesielt fant av barleywine og at ingen av oss visste at det var det det var når vi sa til den hyggelige dama bak disken ”vi tar den med sølvtopp!”.

Øl med sølv

Ølet ble helt i fem nye glass og forsamlingen ble noe skeptisk når de skjønte hva de hadde fått. Brygget hadde en rødbrun farge uten tegn til skum, kraftig smak av karamell, sirup og sukker. Som i barleywine flest var det mye malt og alkoholsødme, og humlkarakterer måtte man lete lenge etter . ”Sikkert godt, men ikke noe for meg. Veldig søtt.” var utsagnene rundt bordet. Gir den 6/10 og nevner at vi ikke er kvalifisert nok til å dømme dette.

Knut legger ned ****veto og krever noe bittert for å veie opp mot forrige sukkerbombe. Noen av gutta tusler mot baren og peker kjapt på en dobbel ipa: Southern Tier "2XIPA" på 8,2%, og kjøper like godt 2X2XIPA for at alle skal få nok i glasset.

IPA er alltid best ferskt!

Noen nevner dårlig glassvask når også skummet i glasset legger seg litt fort på også denne oransje ølen. En kraftig IPA som bærer preg av å ha stått litt for lenge; alkoholsødmen trenger litt igjennom humlekarakteren på ølet. Ellers var dette et friskt innslag etter to tunge øl med en flott smak av sitrus, gress og frisk sødme. 7/10

Noen maser om mer og andre har fått nok av ølnerding denne kvelden, så vi ender opp med å ta turen hjem. En flott kveld med mye bra på menyen!

2 kommentarer: