torsdag 20. oktober 2011

For mange øl, for liten tid


 Her kommer en kort omtale om noen øl fra en kveld i sommer.
1. Mikkeller Spontanale. En Lambic Gueuze på 5% fra Vinmonopolet. Gjæret med villgjær. Lite bitterhet, da den er brygget på gammel humle. En mild Gueuze på alle måter, og kanskje en god nybegynner-øl for de som ikke har vært innom surøl tidligere. For meg ble det litt kjedelig. 5/10

2. Haandbryggeriet Haandbic. Produsert i Drammen, en surøl på 7.5%. Rødlig farve, lite skum. Smak av røde bær og noe karamell. Relativt mild denne også. 5.9/10

3. Malheur Brut Reserve. En belgisk øl på hele 12% i en sprek "Champagneflaske". Fin gylden gulfarve. Mye karbonering. Klassis gjær-smak. Noe for søt. 6/10

4. Bøgedal Gylden nr. 1. En klassisk ale på 5.8%. Fyldig, karamell og noe appelsin i smaken. Et skikkelig håndtverksøl. 6.7/10

5. Thisted 5 Stenøl. Dansk dynamitt på 7.8%, basert på amerikanske ingredienser. Spennende bryggeprosess. Rødlig i farve. Karamell og toffee. Veldig søt, og lite som foregår i ettersmaken. Kurant. 5.9/10

6. Affligem Tripel. (Nå eid av Heineken...buu). En tripel på 9.5%. Gylden farge, med noen dype toner. En av de mest solide tripelene på markedet, definitivt. Gjennomført kvalitet på alle punkt, selv om x-faktoren kanskje mangler. 8/10.

7. Kinn Bøvelen. Se annen omtale. Kurant belgier, men ikke like god som Affligem Tripel.

8. Jacobsen Limited Edition Porter 2010. En sjelden krabat på 6.6%. Mørkebrun i glasset med et tett lavt skum. Herlig sødme, som varer, men likevel ikke tar helt overhånd. Noe sjokolade. Akkurat slik du vil en klassisk solid porter skal være. 7.5/10

9. Rise Premium India Pale Ale Økologisk. Dette er angivelig en IPA på 5.5%. Det er ikke tilfellet. Smaker pils. Styr unna 2/10

10. Extra Special Bitter Hjemmebrygg. 5%. Noe søtt, gress-toner fra Colombus-humlen. Sådær. 2.9/10

11. Nøgne Ø Sunturnbrew. En røykfull mørk drikk på 11%. Sort i glasset. Røyklukt. Kremet skum. Lukter røkt kjøtt. Smak av lær, tang og avslutningen tørr. Spennende saker. 7.2/10

12. Haandbryggeriet Norwegian Wood. Se omtale annet sted på bloggen.

13. Emelisse Smoked Porter. En nederlender på 7.5%, men brygget er som hentet rett ut av Bamberg i Tyskland. Røyk, røyk og litt mer røyk. Helt fortryllende herlig. Whisky-malt i lange baner, Chinook og Simcoe-humle. SNADDER! 9.1/10

14. Brewdog Tokyo*. Imperial Stout på 18%. Heftig. Overraskende lite oljete. Noe skuffende at den føles noe vannete i munnen. Mye parfymesmak og lukt (bourbon?). Lite balanse. Skuffende, men likevel spennende. 5.8/10

15. Brooklyn Black Ops. Imperial stout på 10.7%. En av flaggskipene til Brooklyn, og anerkjent bland verdens ølnerder. Lagret 4 mnd. på bourbon-fat, og dette kjennes godt i aroma og smak. Mye parfyme. Kompleks. Nøtter og sjokolade. Noe eik i avslutningen. 7.9/10

16. Port Brewing Hop-15. Brygget til jubileet i 2002. 15 humler tilsatt hvert 15 minutt under koking av vørter. Relativ mørk i farven. Karamell og fersken i smaken, noe sitrus og furu. Herlig balanse til tross for humlegalskapen. Den beste Double IPA/IIPA undertegnede har smakt til dags dato. 9/10



Takk til Berger, Magga, Hox, Sindre og megselv. ;)

2 kommentarer:

  1. Takk til alle dere for en begivenhetsrik natt etterpå!

    SvarSlett
  2. Bare hyggelig, Marie! Det var gøy

    SvarSlett