onsdag 1. juni 2011

Antikvariatet på Bakklandet


(Obs: Antikvariatet har utvidet og tatt over Rabarbra siden dette ble skrevet, se nederst)

Via venners fettere og andre bekjente kom det rykter om en ny ølpub på Bakklandet i Trondheim - ved navn Antikvariatet. Stedet er godt gjemt, det er nesten som i HP at man må ha blitt vist stedet en gang for å vite hvor det er. Antikvariatets navneskilt henger på innsiden av døren til Rabarbra. Herfra går man gjennom restauranten, inn til toalettet, gjennom en lang gang og til høyre ved bokhyllen.

Her åpnes en bortgjemt liten verden; alle vegger dekket med hyller fylt av gamle bøker, dunkelt belyst, med gjenskinn fra Nidelven som renner rett utenfor. Bak baren fins norsk øl av mange typer: de fleste Nøgne Ø på rekke og rad, Inderøy Gardsbryggeri, Dahls på tapp, og en del annet. Mens vi var der spurte en mann om et hveteøl, og siden bartenderen var usikker på om ølet in question var brygget på ris eller hvete, delte han like godt ut en slump til oss som stod rundt. Ølet viste seg å være asiatisk risvann, men det var koselig likevel.

Mens vi nippet til kveldens første øl, en NØ Imperial Brown Ale, oppdaget vi at nabobordet hadde en kuriositet stående på bordet. Vi halset til baren og kjøpte hver vår. Det var ekte saker: Nøgne Ø 500, batch 500! Tror ikke bartenderen skjønte helt hva slags skatt de hadde gjemt på lageret. Den var til overmål priset meget snilt for studentlommebøker. Stemning i taket!

Likevel viste 500 seg å være en liten skuffelse. Vi som hadde smakt 500 før forventet en skarp og fruktig bitterhet, som skulle balansere ut den kraftige sødmen. Men lagring har ikke vært snill mot 500en, humlen var forsvunnet som dugg for solen, og alt som var igjen var en litt kvalmende sødme som la seg som en hinne på tunga. Som enkeltsående øl er denne likevel god, med kompleks aroma og mye smak, men den har vært så mye bedre før.

En oppfordring altså: drikk 500'en du har stående i kjelleren før det er for sent!

Update 30/12:12
Siden dette innlegget er ganske populært og høyt på Googles søkemotor kommer jeg med en liten oppdaterting: Antikvariatet omfatter nå hele bygget (også det som tidligere var rabarbra) og fører et bredt utvalg av Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Kinn osv. Disse finnes i hovedsak i den innerste baren. Prisene er hyggerligere enn på Naboen rett borti gata, men har gått noe opp i det siste. 

1 kommentar: