mandag 14. februar 2011

Kommandørskabet seiler på ekspedisjon til Bergen.

Her kommer et noe forsinket referat fra ekspedisjonen til Bergen. En helg for å feire undertegnedes bedre halvdels livsgiver. Helgen startet med Ylvis 4 på Ole Bull Scene etterfulgt av et besøk på gourmetrestauranten Burger King.
Etter mye latter og en noe misfornøyd tunge gikk turen på lørdagen til polet i Valkendorfsgaten. Her åpenbarte det seg en verden som var stor og uvant sett med trønderske øyne. Hyllene bugnet med øl fra større og mindre bryggerier fra hele verden. Både stouts og flere typer imperial IPA var å finne fra Southern Tier og våre kjære norske bryggerier Haandbryggeriet og Øen var godt representert. En Brun, en porter fra San Francisco, en Imperial IPA og en lambic ble fraktet til hotellet for utprøving.

Nøgne Ø Brun er noe så sjeldent som en belgisk-type øl jeg synes er god. Ølet er veldig lett og godt karbonert. Kryddersmakene er noe mer dempet enn det som er vanlig for en brune og er nok derfor jeg synes det er godt. Etter et lite glass forsvant flasken inn på et annet rom der innholdet gikk videre til de evige jaktmarker og en ny kork måtte sprettes.Turen var kommet til vår gode gamle Anchor Porter. Mye smak av brent sukker fulgt av sjokolade og kaffe gjør dette til en veldig god porter etter min mening. En god lang ettersmak satt i munnen, da vi gikk ut i den regntunge kvelden mot Wesselstuen for å innta en fantastisk reinsdyrsbiff. Ganen får en betydelig bedre opplevelse denne dagen og har mer spennende i vente; etter restaurantbesøk går turen igjen til hotellrommet der en lambic og en IPA venter.


Lambic, eller sur-øl, er en øl-type som gjæres i åpne tanker, med gjær fra luften i tillegg til gjæren som er tilsatt brygget. Dette gir en sur karakter som balanseres med å tilsette bær, i dette tilfellet rips og tranebær. Haandbic er lagret på eikefat i 18 måneder for å balansere smaken fra bærene og villgjæren. Det minner om en engelsk type cider, men med maltpreg. Noe surt for min smak, men absolutt et spennende brygg.


Kvelden avsluttes med en Imperial IPA fra Southern Tier. En søt IPA som mangler en del fruktighet og skarphet fra humlen. Southern Tier virker det som generelt lager veldig søte øl. En Imperial IPA trenger riktignok endel sødme for å balansere all humlen og alkoholen, men i dette tilfellet blir det i overkant søtt.

Alt i alt kan det sies å være en vellykket helg i typisk Bergensk vær. I det minste fikk vi noen minutter utsikt fra Fløyen før skyene rullet innover og dekket både oss og et kleint østlands-kor som måtte synge "E' ve te Bergen" fra utsiktspunktet på Fløyen.

1 kommentar:

  1. Savner bilde v øl i glasset, kjekt å se hvor deilig den ser ut :)

    SvarSlett