torsdag 12. september 2013

Berlin og øl = sant

Berlin er en spennende by, men ølscenen er ikke alltid like lett å orientere seg i. Mange klager over at Berlin kun er fylt med stilrene konservative eksempler på maltsterke lagerøl. Selv om dette til en viss grad stemmer, finnes det alternativer. Det er mye som skjer i Berlins ølverden for tiden.

Mange har kanskje oppsøkt tradisjonelle hausbrauerei slik som Schalander, Hops and Barley, Südstern og Eschenbräu. Dette er autentiske steder med lokalt klientel. Selv om ølet kanskje oppfattes som kjedelig av mange er stilene pils, dunkel, sesongbock og weizen (av og til også cider) godt brygget og er gode eksempler på sin stilart. Men en kan godt skjønne at man fort går lei og vil ha noe annet.

Brewbaker i kjent stil
Brewbaker ligger i markthalle i Arminiusstrasse. Tidligere holdt de til under en jernbane, og etter flyttingen til mathallen føles stedet endelig noe etablert. Michael Schwab etablerte bryggeriet i 2005, og til tross for elendige ratings på ratebeer er stedet absolutt verdt et besøk. De brygger blant annet fersk IPA, noe som av mange oppleves som en mangelvare i Berlin. Bryggeriets beliggenhet i markedshallen gjør det enkelt å kombinere øldrikking med gastronomiske gleder.

Ølsmaking på Berlin Bier Shop

Berlin bier shop selger øl fra den ganske verden, og arrangerer også smakinger. Undertegnede deltok på en smaking der det ble servert amerikansk craft. Ballast Point Long Fin Lager, Odell 90 Shilling, Cisco Brewers Gray Lady, Green Flash Saison Diego og Palate Wrecker, Firestone Walker Pale 31, Ballast Point Big Eye IPA, Odell Cutthroat Porter og Lexington Kentucky Bourbon Barrel Stout for den nette sum av 30 euro. Hovedattraksjonen var imidlertid møtet med Berlins ølfolk. Blant mange entusiaster og bryggere var også damen bak Berlin Beer Acadamy, en nyoppstartet kursaktør som tar sikte på å løfte ølkunnskapen hos folk flest, såvel som mer avanserte kurs for den profesjonelle gastronomien. Det lover godt at Berlinere får øynene opp for ales og mer fruktig humle.
.

Ølsmaking, Berlin bier shop
Heiden Peters er et sjarmerende mikrobryggeri som holder til i markthalle Neun i Kreuzberg. Ølet brygges i et gammelt røkeri under selve mathallen, og det serveres tørrhumlede ales. Belgisk pale ale, aprikos/chili-IPA og red ale for å nevne eksempler. Favoritten ble "Thirsty Lady", en IPA med hvetemalt. Markedshallen er forøvrig lokalisasjon for en rekke gode matboder med hipster-/artistmat som kan kombineres med ølen.

I tillegg finnes det etterhvert flere barer og restauranter med en videre horisont for øl. Et godt eksempel er den relativt nye Herman Belgian Beer Bar i Prenzlauer Berg med et solid sortement belgisk øl. Chicago Williams in Hannoversche strasse 2 er et annet; her fås tyske, friske, humlede ales med fantastisk grillmat.

Den som sier Berlin er en kjedelig ølby må begynne å se seg om. Det finnes mange uoppdagete perler. Man skal imidlertid ikke være redd for å slå seg til ro med en god weizen; Berlin har mange ypperlige eksempler på de "kjedelige" ølstilene.
Sjarmerende enkelt i bryggeriet til Heiden PetersGod tur og skål!

1 kommentar:

  1. Holder meg til europris øl bruksanvisning. Plerier ikke å bruke mere en 6 dager besøk meg her å se hvordan jeg gjør de . tilbudsvarer.blogspot.no

    SvarSlett