søndag 9. juni 2013

Delft - et roligere beger

Foran Trappistenlokaal t'klooster
Som ølinteressert verdensborger har jeg i likhet med mange andre hatt mange gode stunder på tur i utlandet, innenfor smak og opplevelse i ølets verden. En liten stemningsdemper er dog det faktum at det synes å være mange som løper fra sted til sted, med Ratebeer i den ene hånden og klokka i den andre. Mange flotte ølsteder/byer blir preget av stress, tempo og "opplevelsesjag" som smitter over på en selv på tur.

Med dette sagt vil jeg gjerne få anbefale Delft som en flott øldestinasjon: nettopp for byens fravær av denne stressede atmosfæren. Delft, med sine 100 000 innbyggere, ligger 50 minutter med tog fra Amsterdam, i Haags bakgård. Byen er kjent for sitt porselen, et prestisjetungt universitet, samt maleren Vermeer. Det er imidlertid byens mange hundre år gamle sjarm som gjør den verdt å besøke. Kanalene og den klassiske nederlandske arkitekturen med lange, smale hus preger bybildet. Husene langs kanalen har dører som går rett ut i vannet; disse ble brukt for å rulle ut tønner med ferdigmodnet øl. Antallet slike dører virker oppmuntrende mens du tar turen forbi "Niewe kerk" (som forøvrig ble bygget på 1400-tallet) og finner Trappistenlokaal t'klooster.

Anmeldelsene kan dere lese på RateBeer; dette er en billig, avslappet, estetisk og gjennomført pub. Solid beholdning av øl fra hele verden har den også. Alene er dette serveringslokalet fantastisk. Når dette kombineres med de smale gatene, kanalbåtene som drifter forbi, ettermiddagssol og en gjennomført "ikke-storby"-følelse gjøres Trappistenlokaal om til en arena for opplevelser av de sjeldne. Det tidvise stresset som synes å følge med når man besøker øldestinasjoner i større byer forsvinner i Delft - det er deilig å oppleve at det alltid er plass til deg og at avstandene er korte.

Lenger nede i gaten finnes Flink Gegist (aka "godt nedgjæret"), en flaskebutikk med variert og god beholdning, med særlig vekt på belgiske øl. Hver lørdag stappes de allerede ganske smale gatene fulle med boder; antikvitetsmarked i ordets aller beste forstand er også verdt å få med seg. 

Kort oppsummert: er du interessert i en ølopplevelse som er litt mer avslappet enn storbyjaget der en forsøker å presse inn 10 steder på 2 dager er Delft byen for deg. Dens korte avstand fra Amsterdam gjør at den egner seg ypperlig til et 2-3 dagers opphold, og jeg tør argumentere for at du med dette får bedre omgivelser til å sette smaken i sentrum. God tur!   

 1 kommentar: