mandag 6. februar 2012

The Times They Are a-Changin'

Her har jeg og vi snart i to år skrevet om øl. Riktignok startet vi ut med å bruke dette forumet for å komme frem til matretter som kunne passe til øl, og koordinere diverse middagsbesøk hos bekjente. Etterhvert ble det supplert med informasjon og "anmeldelser" av øl, ment for bruk av bekjente. Etter som disse anmeldelsene ble flere, ble denne sidens funksjon som et personlig register relevant. Videre har jeg også innkorperert noen politiske sleivspark, litt "reklame", og en dose generell frustrasjon. Bildene og omtalen av ølene ble også en liten protest mot Helseidrektoratets forbud mot informasjon. Informasjon er gull!
På et eller annet tidspunkt viste det seg at vi har nær 200 unike lesere hver dag, og til nå har nesten 30.000 vært innom. Det er meget hyggelig, selv om undertegnede tar selvkritikk på at antakelig en god del som skrives her både er (1)uinteressant og (2)subjektivt. Førstnevnte(1) kan rettes på gjennom å skrive innlegg som ikke bare inneholder et dårlig mobilbilde fra en tåkete pub, mens sistnevnte(2), som man har erfart gjennom en lengre akademisk utdanning, er en umulighet.
Utfordring når man skriver om øl er altså egne preferanser. Disse er på ingen måte en statisk størrelse. Det er interessant og litt morsomt hvis man blar seg tilbake et drøyt år i arkivet, og leser ting som "uheldigvis har den en belgisk-smak", hvor det refereres til den klassiske belgiske gjær-smaken man finner på øl som Chimay, Duvel, Westmalle og så videre. Hvis man så spoler litt frem i tid igjen finner man innlegg som skriver "herlig smak av belgiske krydderier og gjær". Sånn går det altså. Erik Dahl har beskrevet utviklingsstadiene hos en øl-interessert på en måte som jeg føler traff spikeren på hodet: "mest mulig humle, mest mulig alkohol, mest mulig brent malt og neste steg - surest mulig". Hvis man leser litt her vil man nok kjenne igjen denne kurven, men nå som den er unnagjort kan vi jo begynne å supplere med litt viktigere hendelser innenfor øl'ets verden. Ja det tror jeg - dog også med med en og annen anmeldelse, og dårlig mobilbilder, sånn for min egen del. Det er også andre som har mye å bidra med her. Det håper jeg inderlig de gjør!
Det er mye spennende som skjer på øl-fronten om dagen. En av de hyggeligste oppdagelsene i forhold til denne interessen er at man kronisk møter trivelige mennesker, uavhengig av hvor du befinner deg i verden. Det virker å være en hobby som utelukkende består av joviale og engasjerte mennesker. Vårens høydepunkt blir definitivt Copenhagen Beer Celebration i Mai.  Jeg ser også frem til en weekend på Island. Mikrobryggerier har dukket opp også der, og lager øl med lokalt særpreg. Generelt fungerer også en og annen weekend i Östersund (toget fra trondheim er ypperlig) i forbindelse med spesiallanseringer der som krydder i øl-hverdagen. Vinmonopolet i Norge har dessverre blitt distansert, men det mumles noe om at "overskuddet" fra spesialpolene skal bli spredt litt ut over landet, og blant annet Trondheim. Vi får se. 

1 kommentar: