fredag 3. februar 2012

Mens vi venter på noe godt...

Eggenberg må lagre denne på eikefat og tappe den
på 0.75ml flasker hvis den skal kunne bli
solgt på Vinmonopolet i November.

2011 ble avsluttet med forhåpninger om at stormtroppene til Helsedirektoratet skulle bli arbeidsledige og Vinmonopolet skulle begynne å ta øl seriøst. Her skal det (som vanlig) handle om sistnevnte:

Stipulert salgsstatistikk tilsa økning av øl-salget på 15-20%, og her i Trondheim økte Vinmonopolet på City Syd salget med 39% (!). All grunn til å glede seg til 2012. Tja.

1 måned ut i det nye året har Vinmonopolet hatt en aldeles pussig øl-lansering, og det virker som at hovedfokus er å løfte øl fra bestillingsutvalget og inn i basisutvalget fremfor å ta inn nyheter. Greit nok, men hva med å supplere med noen relevante nyheter også? Nyheter er her stikkordet - for mikroøl er på mange måter mental ferskvare. Altså ikke i ordets konvensjonelle forstand, men mye øl dukker opp uavhengig av sesong, vær og vind. Plutselig dukker det opp en ny kreasjon, og hvis man ikke følger med i timen, forsvinner den like raskt som den dukket opp, og som nordboer får man aldri anledning til å smake den.

Det som ikke bare var en flytting av statuser på enkelte øl i januarlanseringen, var ellers noen merkelige brygg som ingen tidligere hverken har sett eller hørt noe om. Spennende nyheter, tenker du kanskje? Tja. Tender-designede øl er vel heller tilfellet.

Etter hva jeg lesser, sender Vinmonopolet ut "tendere" for å skaffe seg øl. For eksempel; "vi vil ha en fatlagret øl på 750ml-flaske, levert i november". Så spesifikk er disse ufravikelige kravene. Hvis man tror at noen på denne listen sitter i januar når de får denne tenderen (den sendes strengt tatt til importørene, but still...) og tenker "topp stemning, her skal vi holde av noen paller i nesten 1. år for å sende til Norge", må de tro om igjen. Slike tendere fører til mye rart, og ikke nødvendigvis spennende nyheter. Det kan føre til at noen pussige personer (med profitt i tankene) lager egne øl tilpasset akkurat disse kravene, hverken mer eller mindre, og det dukker opp noen absurde øl, hvor det hverken står oppgitt bryggeri, land, eller hva greia er. Disse blir ofte tatt inn i mangel på konkurranse fra andre, da andre passende øl ikke finnes der og da i de bestemte formene og mengdene Vinmonopolet krever.
På en belgisk øl av noe slag som befant seg på polet i fjor sto det bare "Brygget i Belgia av Fornebu AS" (omtrent). Januar-lanseringen i år førte altså også med seg noen kreasjoner i denne kategorien. Etter hva jeg skjønner er det noen ganger øl som selges under andre navn til vanlig som blir kjøpt inn, og flasket på flasker som passer inn i det norske innkjøps-systemet.

Det som finnes av god og spennende øl av relativt "ny" kvalitet (nyheter) finner man i importlistene til Nøgne Ø og Haandbryggeriet. Det er også disse som leverer øl til disse spesialpolene i Bergen og Oslo - de 2 eneste polene i Norge hvor man kan finne øl som er relativt oppdatert i forhold til "jungeltelegrafen". Selvfølgelig med visse begrensninger. Disse øl'ene kan du ikke lese om på Vinmonopolets nettsider, og de sendes ikke til andre deler av landet. Sånn sett kan man si at Noge, med sine 385 186 km², har 2 ølbutikker av akseptabel kvalitet, og rundt 1,1 av 5 millioner mennesker har disse butikkene innenfor fornuftig handle-radius. Selvfølgelig må også disse gjette seg til når det måtte komme leveringer her, og som regel er det også her til tider meget utleitet, da utvalget baserer seg på godviljen til et fåtall importører.

Først og fremst bør det, mens vi venter på et bedre system, bli mulig å bestille enkeltflasker med øl fra samme utvalg Vika og Valken forholder seg til via Info-desken på ditt lokale Vinmonopol. Dette vil på kort sikt bedre en hel del. Takk.

Ps. On a bright note ser det ut til å ha vært særdeles god stemning hos Nøgne Ø her om dagen. Anbefaler videoen her: http://kjempetorsken.com/2012/02/02/hjemmebryggerdager-pa-nogne-o-2012/
Som man ser så må man brygge sin egen øl for at det skal bli fart på sakene ;)

1 kommentar:

  1. Godt å se at dere står på barrikadene også i 2012. Ja, nyheter er det dårlig med på polet. Det er jo en rimelig treg prosess å komme inn i varmen der, og da er det jo kun flaks om man kommer over noen småpartier med nyhetens interesse i Vika eller Valken. Og det burde ikke være all verdens jobb å få laget et system slik at man kan bestille disse nyhetene til resten av Norge. Og når polet tar inn nyheter til hele landet, burde de ikke etterstrebe å ta inn det beste av øl som det er å få tak i der ute? Det er en hel del øl de kunne fjerne fra basisutvalget deres, og slippe til ny øl fra USA, Sverige, Danmark og Italia. Dog, vi får håpe at noen gode venner innenfor systemet jobber for å gjøre ting bedre.
    Magasinet Plot har forresten en lengre artikkel om ølkrigen i Norge i det nyeste nummeret sitt. Anbefalt. Og stå på!

    SvarSlett