mandag 18. juli 2011

Plzen fra Browerij t'IJ

Dette er meg lzm, og en plzen fra Browerij t'IJ. Den er kjøpt på Cracked Kettle i Amsterdam. Og ikke bare ble den drukket en varm sommerdag i Høiskoleparken i Trondheim, den ble også prøvd direkte fra bryggeriet i Amsterdam. Bryggeriet ligger i en vindmølle på elven IJ, og har så billig øl at de må stenge klokken åtte hver kveld - ellers blir klientellet for fulle, og det blir problemer med the government.

En av bartenderne på Arendsnest i Amsterdam fortalte oss forøvrig at brygget på IJ har varierende kvalitet- såpass at det er vanlig å pirke den som står foran i køen på skulderen og spørre hvilken øl som er god i dag.

Men til poenget: Plzen er et forsøk på en original pils, av typen de brygget i Tsjekkia i gamle dager. Strengt tatt er den dog en overgjæret blond ale. Den lukter friskt av gress og blomster, er godt humlet, og har en anelse surhet som egner seg fint en solskinnsdag. Servert på fat skummet den høyt og tjukt, og på glass er den en klar gul farge (men ufiltrert). Ingen framtredende bitterhet, men den er godt balansert.

Ville absolutt anbefalt en tur til bryggeriet om man befinner seg i Amsterdam, men ta bussen - ikke prøv å gå dit i 35 graders varme.

Fun fact: IJ, som betyr vannmasse, er en diftong på hollandsk og regnes således som én bokstav. Derfor både stor I og J.
Posted by Picasa

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar