tirsdag 2. juli 2013

Cantillon

Besøker du Belgias hovedstad Brussel bør du vende snuten mot Rue Gheude 56 og Cantillon. Cantillon gir guidede turer gjennom sitt gammeldagse bryggeri. For 13 euro får du historien til Cantillon, prosessen bak deres fantastiske spontangjærede øl, og en politisk kraftsalve av dimensjoner.

Turen gjennom bryggeriet har knapt begynt før bryggeren som følger oss lirer av seg en tirade der de fleste for gjennomgå. USA, storindustrien og det moderne samfunn spesielt blir kritisert. Her er man kritisk til det meste, og turen gjennom bryggeriet inneholder således ikke bare interessant informasjon om det bryggtekniske. Det er vanskelig å ikke bli grepet av de entusiastiske motforestillingene fra Cantillon, ølinteressert eller ikke.

Undertegnede med en Rosé De Gambrinus
Cantillon brygger sitt øl med samme teknologi som ble brukt da bryggeriet ble etablert av Paul Cantillon i år 1900. Dette innebærer at nesten alle prosessene blir gjort på gamlemåten: to tonn med mesk blir for eksempel spadd ut for hånd ved hver batch. Bryggeriet produserer 36 batcher per sesong, brygger kun om vinteren og har en batchstørrelse på 5000 liter. Bryggeriet formidler kunnskapen om sin prosess og gastronomiske filosofi med stor innlevelse. Under den guidede turen må du forvente å bli dratt inn i historier om belgisk kongo, anriking av uranium, atomkappløpet og hvordan dette har formet Belgia, og dermed Cantillon, idag. De fleste digresjoner konkluderer med skepsis mot amerikansk kultur eller hat mot de industrielle bryggeriene. Ved sistnevnte kan man bare hoie med.

Turen slutter med en smak av Cantillon Geuze, Rosé De Gambrinus eller Kriek. De selger også sine øl relativt billig på et eget utsalg. Stedet er absolutt verdt et besøk, selv for ikke-fullblods ølfans.
Meskekaret hos Cantillon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar