torsdag 24. januar 2013

Litt om Vintage-øl, Carnegie Porter 2001 & "Årets runner up"

brygget i 2001 kan flasken fortelle
Vintage-øl har blitt en slager i et stadig mer ølinteressert Norge. Årgangsøl har flere spennende aspekter ved seg. Vips, så dobler man antall tilgjengelige øl ved å kjøpe to forskjellige årganger av hver øl (av egnede produkter, sådan), og ikke minst - smaken utvikler seg gjerne i spennende retninger. Erfaringsmessig vil jeg påstå at sorte, mørke øl, gjerne med mye brentmalt og bitterhet blir mykere og mer medgjørlig med årene. Barleywines vil kunne tilnærme seg toner av gammel sherry eller madeira. Kaffestouts mister ofte noe av den friske kaffesmaken. Usøtet fruktlambic (f.eks. Cantillon) mister noe av fruktpreget, men kompenserer med økt syrlighet. Til og med hvetebock kan overleve, og utvikle seg positivt, 10 år i kjelleren. Norsk industrilager blir typisk sur og jævlig etter relativt kort tid. Av andre jallaøl erindrer jeg Tuborg Lime Cut og Jacobsen Rosè Wit som øl med særdeles kort holdbarhet - bare noen måneder.
Det er forøvrig vesentlig å kjøpe inn noen flasker, slik at man smake progresjonen og utviklingen i det utvalgte ølet, og sådan finne ut når det "peaker".

Undertegnede av uvisse årsaker utenfor
Carlsberg i Danmark (som egentlig
Ikke har så mye med saken å gjøre)
Carnegie Porter 2001 Vintage (Nå eid av Carlsberg) kom meg i hende som bursdagspresang en tid tilbake. Jeg vet at den ble lagret skikkelig før den ble min, og jeg tok også godt vare på den. På en Vintage-smaking med gode venner måtte den dog bøte med livet. Man kan ikke unngå å fylles med en form for andaktfølelse når man spretter en 12 år gammel øl. Denne relativt mørke øl holder 5.5% alkohol, og er etter det jeg vet brygget med undergjær siden 1993 (før det: overgjær, do'h). I 2001 ble den enda brygget av Prips, og den har den gamle etiketten - som dessverre forsvant i 2009.

Brunsort med et overraskende godt holdt karboneringsnivå. Aroma av fiken og solbær. Smaken er fløyelsmyk, nesten som en milkstout føles den i munnen. Milde toner av gårsdagens kaffegrut, melkesjokolade og forsiktig lakris. I forhold til nye utgaver er denne mindre bitter, og oppleves mer fyldig.
Ikke dumt i det hele tatt. 7/10

In other news:
I år som i fjor ble vi kåret til "Årets Runner up"
av Beer Sagas. Det settes pris på. Takk.2 kommentarer:

  1. Så den kassa med limecut fra 2010 jeg har i kjelleren bør drikkes snart?

    SvarSlett
    Svar
    1. Tipper Nord-Korea gir gode penger for den til bruk i sitt atomprogram

      Slett