fredag 31. august 2012

Ørbæk Dark Horse, samt en digresjon om alkoholpolitikk

Først og fremst: Ørbæk Dark Horse, eller Ørbæk Dunkel som den også noen gang heter, er hva jeg oppfatter som en bayer-øl, formelt sett dunkel (dog etiketten sier Schwarzbier) fra dette danske bryggeri som etter en tid brakk, startet opp igjen sin ølproduksjon med nye eiere. Disse er nå er inne på Vinmonopolet med en rekke produkter. De vitale mål er 5%, alkohol, og dette kan være ulempe for dette øl i Norge, noe jeg skal komme tilbake til senere.

I glasset er den i det mørke sjikt av bayer-skalaen, dog ikke svart: dyp brunrød med et moderat hvitt skum. Aroma av karamellmalt. Smak av toast, karamell. Relativt tynn munnflølelse, dog slik skal det være. Denne øl faller litt mellom to stoler på Vinmonopolet, da den der ofte vil bli vurdert opp mot relativt heftige øl. På butikkmarkedet ville den konkurrert med Frydenlund Bayer, og Hansa Bayer, og ville med riktig pris (og en pen 0.33-flaske) slått disse ganske klart på kvalitet. Et øl mister dessverre sitt "hverdags-marked" når det flyttes inn på polet, og det taper nok Dark Horse endel kjøpere på, da det er et hverdagsøl.

Det blir muligens en digresjon, men det er klart at med den grensen som er satt på % når det kommer til salg på butikk kontra monopol, får man vinmonopolet som et sted for det mer sære (og Hansa Sterk, til rusmisbrukere), mens det veldig allmenne står i butikkhyllene. En forskyvning av grensen ned mot svensk standard, noe jeg personlig er for, vil legge til rette for at man gjør sine øl-innkjøp på monopolet, både de generelle og de særere. Dette ville alle som satser på produkter med over et minimum av kvalitet tjene på. Argumentet mot spesialøl på matbutikk vil være at matbaronene i dette landet allerede har ødelagt maten vår. Jeg hadde foretrukket at de fortsatte å holde seg unna min spesialøl. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar