lørdag 16. april 2011

Rogue Dry Hopped St. Rogue Red Ale


Rogue Dry Hopped St. Rogue Red Ale på 5.2% og 44 IBU er en Amber Ale, brygget i Newport, Oregon. Kobberrød og fin i glasset, med passelig skum. Lukter tørrhumling lang vei. Kjedelig smak uten noe særpreg, muligens litt toffee, men tørrhumling (med Chinook gjetter jeg?) gir den en fin bitter ettersmak som egentlig er denne øl'as høydepunkt. 6.4/10
Anbefaler Anderson Valley Boont Amber Ale fremfor denne.

fredag 15. april 2011

Mikkeller Koppi


...eller Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA som den egentlig heter er en kaffe-IPA på 6.9%. Fint skum. Lukter lett blanding av grapefrukt og espresso. Smaken er en blanding av kald kaffe og IPA, men dette balanseres på en måte som faktisk får det til å bli ganske godt. Hint av karamell og mye bitterhet i avslutningen. Hårreisende import-pris (og tilsvarende utsalgspris) gjør dette dog til en øl ikke mange kommer til å ta seg råd til, men hvis du kjenner kallet kan du komme i Daglighallen for en smak. 64 kr flaska, og 2 kasser igjen :)
7/10

Meninger i media


"Leserinnlegg" i Dusken av Knut og Magnus. Bloggsida er forresten helt håpløs til å laste opp bilder, som dere kan se av at bilde ble litt i minste laget. Sjekk Dusken side 19 for å lese ordentlig.

onsdag 13. april 2011

Utenriks

Heihei!

Her kommer en liten oppdatering fra Filippinene. Omtrent eneste ølen tilgjengelig er San Miguel eller San Mig som den som regel kalles. Passende navn ettersom den smaker nettopp dette. Men det bryr vi oss ikke så mye om, ettersom en flaske gjerne koster 15 pesos tilsvarende 1,89 NOK.

Vi havner på alle familiebilder enten vi vil det eller ei, og innser at karaokeversjoner av sanger sjelden er bedre enn originalversjonen.

Skal fortsette å lete etter maltet brygg, vi smakes.




tirsdag 12. april 2011

Mohawk vs. Amarillo


Mohawk Vs. Amarillo 5.5%, er en av fler forsøk på en singel-hop fra Sigtuna, og kan vel kategoriseres mer som en American Pale Ale enn en IPA. I denne er det kun Amarillo-humle, som også øl'et er tørrhumlet med. Fint skum og farge, men selve øl'a er litt vannete. Tropiske frukter og sitrus, som man kjenner fra Amarillohumlen er selvfølgelig fremtredende både i lukt og smaks-bildet. Helt grei øl og det er jo alltid convenient med single-hops hvis man er nysgjerrig på humle.
6.2/10

mandag 11. april 2011

Jacobsensmaking med Bjarke Bundgaard

Ja, undertegnede var på øl-lunch med Bjarke Bundgaard fra Jacobsen.
Av høydepunktene kan jeg nevne Jacobsen Pale Ale, Jacobsen Forårsbryg og Jacobsen Porter.
Pale Alen hadde usedvanlig lite bitterhet og er brygget på Jacobsens egen humle, Hallertauer Jacobsen. Helt OK øl, men hvis man er vokst opp med American Pale Ale så blir man kanskje litt forvirret. Videre gikk ferden til påskebrygget, Forårsbryg. Overraskende heftig smak, med hint av kokos, muskat og marsipan. Litt tynn i kroppen, men greit å drikke. Jacobsen Porter, formiddagens høydepunkt, hadde i motsetning en god fylde, og tydelig smak av sjokolade. Hint av røyk var også involvert, og muligens noe lakris. Dette var en "limited edition", og kom på nummerert flaske. Det er jo som regel alltid stas.

Dårlige bilder:



3 x Jacobsen
Dog ikke for
det Norske
markedet









Jacobsen limited Porter på nummerert flaske.
Synd, da dette var den
beste Jacobsen jeg
har smakt

søndag 10. april 2011

Beretning fra besøk hos söta bror del 2

Edit: Under følger en litt ufaglært og utdatert vurdering av noen øl noen år tilbake i tid.

Etter en minifrokost bærer det rett på butikken for å kjøpe dagens lunsj, oster, skinker, pølser og godt brød. Dette kombinert med ”helt grei” kaffe, ble en flott start på dagen. Vi var også såklart innom systembolaget og kjøpte stort sett alt de hadde av spennende ting (følg med på bloggen videre). Vi starter kvelden på rommet med litt kortspill og Knut setter alarmen på klokka 16, for da skal vi begynne ølmaratonet hvor alle hadde slengt to øl hver fra dagens handel, inn i potten.
Klokken slår fire og første øl blir poppet. Her kommer masse rotete bilder med en kjapp, liten beskrivelse ved hvert bilde. Ting ble fortløpende notert i Maries svarte bok og blir her gjengitt. Alle gav poeng fra en til ti og så delte vi på fem.

Vårwit, 4,5% 2,8p (kjipe greier)


Oppigårds Golden Ale 5,2%, 3,4p ("Bad palate", pils-surhet, men fin farge.)












Op&Top de Molen, 4,5%, 2,0p
(Kjedelig smak, og forferdelig ettersmak.)



Oppigårds Styrian Golding Single Hop, 4,8%, 4,2p
(God fylde, lite preg fra humla)

Oppigårds Spring Ale, 4,9%, 7,0p (Chinook Single Hop, frisk og god lukt, lite smak)





Anchor Liberty Ale 5,9% 4,0p (Litt tam, pils-ish)

Rodenbach Vintage 2008, lagret på fat nr 96 i 2 år, 7,0%, 7,4p (Sur! Smaker colasnop, lukter vanilje. Bra karakter pga type, spennende).





Anchor Merry Christmas Ale 5,5% 7,1p (Belgisk, medisinsk lukt; mye karamell, ikke trad. norsk juleøl) (sikker på at det var 7,1 på denne marie? Kan ikke huske at det var denne som var best.)



Nils Oscar Brown Ale 4,6% 5,8p (Marie drakk på et sek. Mye Røyk, ikke nok aroma, tynt)


Mikkeller Jackie Brown 5,9% 6,7p (Litt mindre røyk, men fylden veier opp. Karamell)

Nils Oscar Røkporter 5,9% 6,0p (Ikke sjokkerende mye røyk..kryss av de to forrige)










Få overbevisende øl mener panelet, men Rodenbach Vintage 2008 går til topps!

Beretning fra besøk hos söta bror del 1

Siste helga i mars skulle Sindre, Andreas og Magnus ut på tur med toget til Östersund for å besøke den nysvenske borgeren Knut. Kort tid før avreise blir også Marie med på gutteturen. I det vi passerer Hell starter vi en runde amerikaner som Magnus vinner med overlegne 1000% over alle andre.

Marie hadde investert i nytt speilrefleks-
kamera, så det er bare å sette seg godt
til rette og nyte bildekvaliteten nedover

Som den gjestfrie ***** Knut er, møtte han helt (u)frivillig opp på togstasjonen for å ta i mot oss. Etter å ha dumpet bagasjen på vandrehjemmet var det på tide å begynne fråtsingen. Turen gikk til ”Sir Winston” hvor det var reservert bord, og de fleste bestilte grillet lammelår til en god penge (bortsett fra Knut som tok det billigste). Å sette drikke til lammet var en smal sak; "Sir Winston’s IPA"! Brygget spesielt til puben av Jämtlands Bryggeri.

Etikettene var limt på for hånd
og hadde en del forskjellige
sitater fra sir Winston

Brygget resulterte ikke i noen umiddelbare hurrarop, men kveldens forsamling var enige om at det var gode saker, dog mente noen at det var en litt rar bismak vi ikke helt klarte å sette ord på. Uansett positivt med eget brygg! Som nevt tidligere et sted på bloggen: ”Relativt gode greier :)!”6,5/10.

Ellers var det lite personalet kunne by på av godsaker, så gode og mette tok vi turen til ”Bishops Arms” da ryktet om stedets godsaker allerede hadde nådd over grensa til Trondheim. Vi kom inn til en jungel av tappetårn og Knut kunne melde at det var rundt 40, hvorav 39 var påkoblet forskjellige lagertyper og et hadde deres nyeste øl; Oppigårds "Summer Pale Ale” på 5%. Det fantes også to kjøleskap fulle av morroøl, men de fleste startet lett med Summer Pale Ale.

Bildet er STJÆLT!

Dette var et frisk, herlig og åpenbart ferskt brygg. Lite maltkarakter, så det var humla som dominerte og undertegnede tør gjette seg fram til at en del cascade setter den friske smaken. Et flott vårbrygg man kan nyte dag som natt! 8/10.

Ettersom det var rimelig sent på kvelden hoppet vi fort over på kraftigere saker, og etter nøye studier av kjøleskapene fant vi en whiskylagret imperial stout.

Utvilsomt den beste whiskylagrede imperial stouten noen rundt bordet hadde smakt

Det var høye forventninger når vi kom bort til bordet med fem glass og Mikkeller "Black Tie" på 11,5%, og forventningene gikk ikke ned når ølet var helt i glassene med et kraftig brunt skum. Her var det mye av alt, tjære, røyk, brentsmak og mørk sjokolade. Ettersmaken satt lenge, og ble bare bedre og bedre. Skummet la seg nok litt fort, men de frammøtte var enige om at dette var deilige greier, og at å dele den på flere var nok ganske så lurt. Vi var 200 SEK fattigere, men en herlig smaksopplevelse rikere. 10/10!

”Mikkeller er en bra mann!” sa noen, ”Ta den med sølv på toppen, den er sikkert bra!” sa andre, og vi prøvde oss på en annen versjon: Mikkeller "Big Worse Barleywine" på 12%. Det skal nevnes at ingen rundt bordet er spesielt fant av barleywine og at ingen av oss visste at det var det det var når vi sa til den hyggelige dama bak disken ”vi tar den med sølvtopp!”.

Øl med sølv

Ølet ble helt i fem nye glass og forsamlingen ble noe skeptisk når de skjønte hva de hadde fått. Brygget hadde en rødbrun farge uten tegn til skum, kraftig smak av karamell, sirup og sukker. Som i barleywine flest var det mye malt og alkoholsødme, og humlkarakterer måtte man lete lenge etter . ”Sikkert godt, men ikke noe for meg. Veldig søtt.” var utsagnene rundt bordet. Gir den 6/10 og nevner at vi ikke er kvalifisert nok til å dømme dette.

Knut legger ned ****veto og krever noe bittert for å veie opp mot forrige sukkerbombe. Noen av gutta tusler mot baren og peker kjapt på en dobbel ipa: Southern Tier "2XIPA" på 8,2%, og kjøper like godt 2X2XIPA for at alle skal få nok i glasset.

IPA er alltid best ferskt!

Noen nevner dårlig glassvask når også skummet i glasset legger seg litt fort på også denne oransje ølen. En kraftig IPA som bærer preg av å ha stått litt for lenge; alkoholsødmen trenger litt igjennom humlekarakteren på ølet. Ellers var dette et friskt innslag etter to tunge øl med en flott smak av sitrus, gress og frisk sødme. 7/10

Noen maser om mer og andre har fått nok av ølnerding denne kvelden, så vi ender opp med å ta turen hjem. En flott kveld med mye bra på menyen!

3 kjappe


Anderson Valley Boont Amber Ale
5.6%, 15 IBU. Kobberfarvet pale-ale med en god dose karamellmalt.
Meget kurant å drikke, og en øl de fleste vil like, uavhengig av om man er bereist innenfor øl'ens verden eller ei. Average. 6.7/10









Svaneke Choko Stout
5.7%. 4 maltsorter utgjør denne stouten. Lukten av sjokolade er påfallende, og ved drikking av denne i romtremperatur kan man nesten forveksle den med Baileys. Kanskje best i små mengder, men et triks kan være å servere denne kald, drikke halvparten, sette den til side, spise middag, for så å nye resterende halvpart som dessert. Jaggu, det var lurt. 6.4/10







S:t Eriks Pale Ale
4.5%. Ble først drukket på fat i Sverige en stund tibake, lenge før den kom inn på Systembolaget, og undertegnede mente at dette var gode saker. Den (muligens) samme øl'a som nå er å finne på Systembolaget levde dog ikke helt opp til disse erindringene. Rimelig var den dog, men kjøp heller en Goldeneye Pale Ale til samme pris.

lørdag 9. april 2011

Oskar Blues...igjen


På vei hjem fra Brooklyn-seminar med/ved Sigrid Strætkvern, som forøvrig var ganske gøy (med tilhørende mat og drikke), snublet kommandørskabet innom Daglighallen, der en Oskar Blues Dale's Pale Ale ble kjøbt. Her snakker vi en av de første craftbeers levert på boks (en fin boks sådan), og den har vunnet opp til flere medaljer i diverse øl-kåringer (for the record: det har angivelig alle Ringnes-pils-varianter også...wtf?). Uansett, masse humle og finfin sødme som minner om honning, toffee og late sommerdager. Jovisst, vi synes at Oskar Blues sitt boks-øl egentlig gjør seg ganske godt...på boks. 7/10. Kan kjøpes i DH for 75 kr.

fredag 8. april 2011

Beer Can Chicken


Dette er i grove trekk hva du trenger: Hel kylling (med helvetesgørra tatt ut), en fortrinnsvis mørk øl på boks, boksåpner og litt krydder (hvitløk, chili, oregano, timian++).
Åpne ølboksen som vist, drikk noen slurker, brett ned litt av kanten, ha i noen fed hvitløk, smør inn kyllingen med krydder og balsamico, stapp boksen i kyllingfaen:


Dette ser unektelig litt spesielt ut. Fyr ovnen opp til 150-160 grader og sett den stående inn. Vent 1 1/2 time.

Tada! Ta den ut, fjern boksen forsiktig, skjær opp liket slik du best kan, server med potatis og hell resten av øl'a over.