Vollasetra, endelig! Eldhuset til venstre |
Høsten er ikke nødvendigvis viden kjent for sitt gode fiske, men den er kjent for å gjøre den norske fjellheimen om til et eldorado av vakre farger, nattehimmelen om til en lysende melkevei, og peiskos til en nødvendighet. Høstens siste fjelltur gikk i år til Vollasetra, i Sunndalen. Et spontant innfall, da ingen hadde den fjerneste anelse om hva som ventet på denne plassen, 750 meter over havet. Notering av GPS-lokasjon og studering av stedets historie ble utført underveis. Her var det visstnok aktiv seterdrift i sin tid, men som så mange andre steder i landet opphørte seterdriften da det mer mekaniske og effektiviserte jordbruket på midten av 1900-tallet gjorde sitt inntog, nærmere bestemt i 1954 for Vollasetras vedkommende. Seteranlegget er forøvrig i fra 1860.
Ferden startet i minus 5 grader nede i dalen, men solen kom raskt opp over toppene, og oppe i lia var det riktig så varmt. 2 timer og 600 høydemeter senere kom vi frem til ei seter som tatt rett ut av de gamle norskdanske eventyr. Turistforeningen har restaurert hele området, og det hele er smakfullt gjort, og antikvaren i meg frydet seg. Et prakteksempel på vern gjennom bruk.
Vi innkvarterte oss i Eldhuset, ei lita bu med grue og 5 sengeplasser. 2 meter tykke skifervegger, halvt gravd ned i bakken i skråningen. Grua ble fyrt i, og etter en øl og egg & bacon gikk ferden opp mot Kråkvatnet på 1137 moh. for å prøve fiskelykken. Ca. 150 høydemeter over setra åpner landskapet og dalen seg opp, og det hele er riktig så spektakulært. Fargene like så.
ørret med mus i mage |
Fisket gikk riktig så strålende, og dagens største fangst blev en ørret på 1/2 kg. Oppe ved vannet var det fort 30 cm snø, og det var nummeret før vannet frøs på lina. Likevel gjorde en vakker kveldssol og ingen vind det til en flott opplevelse.
Ved solnedgang tuslet vi ned igjen til setra, og fyrte i peisen til langt på natt, mens vi blindtestet øl som kommer i 1. november-slippet på Vinmonopolet. Blant annet en fantastisk fatlagret stout og en Oud Bruin, som folket kan glede seg til. Anbefales som tørsteslukker etter 8 timer i fjellet! Mer om det siden.
God høst.
Trykk på bildene for større utgave
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar