onsdag 8. februar 2012

Barleywine

Originalt var øl med betegnelsen "Barleywine" brygget på den første vørteren man tappet ut etter mesking. Denne var følgelig meget søt og var svært gjærbar. Slik fikk man en høy alkoholprosent og mye maltsødme i det ferdige produktet - humle spilte gjerne andrefiolin. Barleywine i dag har forandret seg noe, men den har fortsatt høy akoholprosent - på høyde med vin. Likevel har blant annet amerikanerne laget dette produktet med mer og mer humlepreg, og jammen meg har ikke noen begynt å tørrhumle den også. Overgangen mellom Baleywine og IIPA er i noen tilfeller ikkeeksisterende. I Norge har Ægir laget en Baleywine, Tors Hammer, som har tydelige amerikansk inspirasjon, men samtidig er den tydelig innenfor sin stil. 13,2% alkohol, endel karbonering. Lukt av karamell og noe alkohol. Søtlig smak med hint av korn men også alkohol og noe rosin-lignende. God, men kanskje kunne den vært hakket mer balansert. 6.9/10
Sniker med en oppfordring til Vinmonopolet om å ta inn fler øl i denne stilen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar