tirsdag 29. november 2011

Gresset er grønt?


Finn to feil
Gresset er grønnere på den andre siden. I vårt tilfelle som øl-hungrige nordboere betyr det Sverige. La meg forklare hvorfor.
Vinmonopolet hadde før 2008 omtrent 10 sorter spesial-øl i sine butikker. I hovedsak var likevel øl-sortimentet det man på godt nordnorsk kan beskrive som produker for de som ønsket å være beruset 7 dager i uken 365 dager i året. I 2008 var det rundt 20 år siden litt slitne fabrikkarbeidere i blant annet San Francisco og Colorado (ikke tilfeldig - Coors Brewing Company er fra Colorado) begynte å rasle med sablene, og såkalt "Craft Brewing", med fokus på lokalmiljø og kvalitet oppsto som et motsvar til elendigheten de store bryggeriene overøste markedet med. Resten er i historie, og USA og sine nesten 1500 bryggerier kan i dag smykke seg med å være den moderne øl's vugge. Det er utrolig hva man kan få til når man ikke har et "kulturelt" (eller var det sedvane?) anker på 1000 kg rundt halsen.

Kultur og historie er, i motsetning til hva mange synes å tro, en dynamisk prosess, og heldigvis for oss øl-nerder spredte Craft-beer trenden seg over Atlanteren og gikk i land i Europa. Det var ikke selvsagt hvilke land som skulle adoptere dette nye synet på øl. Tyskerene, dønn konservative med sin renhetslov og Edel-humler var ikke særlig imponert. Belgierne like så. Storbritania lo hele veien til Guinness-pub'en, og Norge, vel ingen bryr seg om Norge. Danmark, Nederland og Sverige ble arnestedene for den nye Nord-Europeiske øl-hverdagen. Alle tre land med liberal forståelse for en kulturs dynamiske kvaliteter. Det hjalp sikkert på at disse landene, i likhet med Colorado var befestet av gigantiske selskaper som kvernet ut karakterløs lager-øl til massenes beruselse. De tre nevnte land har i dag verdens mest anerkjente bryggerier, med De Molen, Mikkeller, Amager og Närke, og har til sammen rundt 300 bryggerier, som alle har tatt Craft Beer trenden fra USA, inkorporert lokale skikker og råvarer i sine brygg, og tilbyr den nye vinen, slik de ser den, til den beviste forbruker, og den beviste livsnyter. Spennende ting skjer også i Italia, og til og med i Tyskland har det begynt å skje ting. Det 1000 år gamle Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn lager sin første Single Hop noen sinne og Weihenstephan samarbeider med Samuel Adams om å lage innovative brygg. I Berlin dukker det opp mikrobryggerier som lager IPA og Imperial Stout. Hold deg fast. Hva er så ståa i Nordisk monopolbransje?

Norge/Sverige. Begge land med monopolsystem. Etter massivt press fra et knippe forbrukere så Vinmonopolet nødt til å ta inn noen fler øl for å unngå væpnet revolusjon. I dag har de rundt 250 øl til sammen, men de fleste butikker fører rundt 60 stykker, og omtrent halvparten av bestillingsutvalget er til en hver tid utilgjengelig. Likevel skryter Vinmonopolet uhemmet av sitt fokus på øl. Med brask og bram skulle 5. November være den store øl-datoen i 2011. Hele 11 sorter ny øl skulle tilbys forbrukeren. Hold deg fast, igjen.. Når 5. November kom, var det riktignok bare 5 nye øl i butikken, da de riktige gode øl var i Parti-utvalg, og manglende kompetanse (hos polene i Trøndelag i alle fall) hadde ført til at ingen av de hadde tatt inn noe av de bedre øl. Så vi ble sittende med skjegget i postkassen, og nå er det 11 måneder til neste gang Vinmonopolet skal "ha fokus på øl" igjen.
Systembolaget i Sverige har mye øl. Faktisk over 2000 forskjellige. Mye av dette er helt jævlig. Hvorfor har de 10 forskjellige versjoner av Norrlands Guld? Jo, fordi Systembolaget ser det på sin oppgave som Monopolbedrift å tilby all øl som er dem tilgjengelig til forbrukeren, slik at forbrukeren skal ha det komplette utvalg å velge mellom. Vinmonopolet i Norge er ikke særlig gira på et slikt system, og vitser stadig vekk om den dårlige kvaliteten hos Söta bror. Samtidig lanserer Vinmonopolet ironisk nok ting som er helt tragiske, og som faktisk får fast hylleplass her hjemme. Jeg snakker om 80% av det som befinner seg i hylla på et gjennomsnittlig Norsk vinmonopol til en hver tid. Jeg snakker om Kingfisher og Rise IPA, jeg snakker om Efes Dark og Efes Pilsner. Etter min mening er det kun to øl i verdensklasse på Vinmonopolet, og det er Rochefort Trappistes 10 og Mikkeller Beer Geek Brunch. Sistnevnte er kun innom i en begrenset periode, og er tilbudt oss av Nøgne Ø, mest for å være hyggelig. Jeg tviler på at de tjener noe særlig med penger på den.
På Systembolaget tilbyr de øl-lanseringer hver måned unntatt 1. Januar.
Her er det rundt 20 øl av absolutt internasjonal relevans som lanseres til de 40 største butikkene i landet. Men fortvil ikke hvis du ikke bor i gå-avstand fra et av disse. De sender gratis mellom alle polene(i motsetning til Norge), og det er kun lov å kjøpe 1 flaske av hver nyhet den første salgs-dagen, slik at alle skal kunne få. Lanseringsplanen for nær fremtid ser slik ut:
Great Divide Brewing Company Belgian Style Yeti Imp.Stout USA
Great Divide Brewing Company Belgian Smoked Baltic Porter 2011 USA
Stone Belgo Anise Imp. Russian Stout USA
Stone 15th Anniv. Escondidian IBIPA USA 
Mikkeller/BrewDog I Hardcore You Storbritannien
Samuel Adams Utopias USA
Shepherd Neame Generation Storbritannien
Stone Double Bastard Ale
Stone Vertical Epic 11.11.11
Fullers Brewer's Reserve Limited Edition No 3
Three Floyds Mikkeller Boogoop
Cigar City Humidor Series IPA
Brewdog Mixpack: Alice Porter, 5AM Saint, Chaos Theory och Dogma
North Coast Old Rasputin Bourbon Barrel Aged Stout
Og slik fortsetter listene inn i solnedgangen, måned etter måned.
Jeg ville sluttet å gjøre narr av Bolaget, og heller innsett at USA, Sverige, Danmark og Nederland bør få sin rettmessige plass på Vinmonopolets øl-hylle. Det mest positive Vinmonopolet har bidratt med så langt er at jeg i dag er en relativt habil hjemmebrygger og en stor bidragsyter til Svensk, Dansk og Nederlandsk økonomi.

Avslutningsvis er det verdt å anmerke at vi i Norge har all rett til å være stolte av Nøgne Ø, Ægir, Haandbryggeriet og Kinn. Likevel er hjemlige forhold så skrøpelige at det meste av brygget sendes rett ut av landet. Det er etter bryggerienes utsagn en virkelig prøvelse å få flaskene sine inn på Vinmonopolet. Det er meget beklagelig at man må dra til Sverige og Danmark for å "hente hjem" norsk øl. Likevel går det sakte men sikkert i riktig retning, men det er litt sånn med Vinmonopolet som med Norsk infrastruktur. Det hjelper ikke å årlig bevilge 10 milliarder, når det årlige etterslepet alene er på 12. For hver ny øl som kommer på Vinmonopolet, har resten av verden(Og normenn som reiser litt) vært innom 100 kvalitetsbrygg anskaffet på annen måte.

 Og mens jeg har deres oppmerksomhet: Slutt å stable juleølen opp ned i kasser i et usammenhengende kaos. Takk.

Presisering: Dette er ikke et innlegg for er pol-fritt Norge. Et Pol med innsikt og som tar sin rolle seriøst vil alltid være bedre enn alternativene.

9 kommentarer:

  1. Glimrende skrevet, Knut! Jeg håper vi etterhvert kan samle alle ølelskere på barrikadene og kreve en ny orden på polet!

    SvarSlett
  2. Slettet din kommentar på NØB-siden på FB og la den inn som NØBer. Dermed kommer den opp hos alle 828 som liker siden vår.

    Regner med at du har lest denne, men legger uansaett ut linken.
    http://www.mh.no/forskning/Medieoppslag/Nogne-Os-tapre-kamp/

    SvarSlett
  3. Godt formulert. Dette var bra, og jeg er så enig. Er dritt lei av hele vinmonopolet. Vi tilhører vel de maks 1% av verdens befolkning som liksom trenger det. Jo mer staten prøver å regulere og ta ansvar for privatpersoner, jo mindre lærer de å ta ansvar selv.

    En annen ting er at det jo faktisk er helt utrolig at våre mikrobryggerier klarer å få det til å gå rundt i det hele tatt. Jeg er imponert av dem. Hvor mange bedrifter klarer å etablere seg når de så og si er avhengige av eksport fra dag én? Næringslivet i Norge (og andre land også) kan jammen la seg inspirere av hva disse folkene har fått til.

    SvarSlett
  4. Når man tenker på at den norske stat subsidierer eksporten av Jarlsbergost med en halv milliard i året så blir det enda mer imponerende.

    SvarSlett
  5. Nøgne Ø hadde en god del øl inne på Polet før 2008. Det samme hadde Ægir. I tillegg var det et godt utvalg belgiske øl mm. Faktafeil skjemmer.

    Ellers synes jeg det er mye bedre å se positivt på utviklingen, enn å klage på alt og alle.

    Etter hvert som etterspørselen blir større, vil utvalget bli bedre. Disse faktorene går hånd i hånd, men det er forståelig at Polet ikke kan ta inn mye mer enn det er marked for.

    Greit at Systembolaget har mange gode øl i sine lister, men hvor mye bra er det i hyllene i feks Strømstad?

    Og så er det, utrolig nok, slik at det er mye enklere å få tak i kvalitetsøl (definisjonsspørsmål) i hele Norge enn i store deler av Danmark. Dét bør vi kanskje tenke litt på før vi klager.

    PS. Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel. Siden du mener dette er et øl i verdensklasse, bør du jo vite hva det heter;-)

    PSS. Hvor mange øl i verdensklasse finner du på Systembolaget, og hvordan definerer du, subjektivt eller objektivt, hva som er verdensklasse og ikke?

    SvarSlett
  6. Hvis jeg ser bort fra kveruleringen, og i forbifarten nevner at det er Nøgne Ø selv som har listeført Beer Geek Brunch (weasel) som "Beer Geek Brunch" på Vinmonopolet hopper jeg lettbent til PSS:
    Hvis du ser på den empiriske listen her og tar for deg de 20 øverste:
    http://www.ratebeer.com/RateBeerBest/bestbrewers_012011.asp

    Så ser du at 1 av disse bryggeriene er representert på Vinmonopolet og 10 på Systembolaget.

    Hvis du er bosatt i danmark kan du bestille øl nesten fraktfritt fra hele Europa og USA, uten at du må betale 300% ekstra i avgifter, for starters. Poenget er at Norge og Sverige til dels ligger i et vakuum, der man er prisgitt evnene hos respektive monopol. Resultatet kjenner vi.

    PSSS:
    http://www.ratebeer.com/beer/top-50/

    SvarSlett
  7. Ang. polet på Strömstad så har jeg jo forklart det: All øl innenfor Svenske grenser er tilgjengelig der, du bare må ringe i forveien, så sender de gratis. I Norge er det 2 pol som har hint av god øl, men de sendes ingen steder - faktisk så finnes det ingen skriftlige kilder på hva som befinner seg der engang.

    SvarSlett
  8. http://en.m.wikipedia.org/wiki/Postscript

    Ikke ta det ille opp :-)

    SvarSlett
  9. Godt sagt Knut. Norge er jo et ølland i sjelen, ikke et vinland og at det skal være mer enn 30 ganger mer vin enn øl på polet er uforståelig. Og om det skal være et monopol i Norge burde de i det minste ta oppgaven seriøst og skaffe de beste øl fra hele verden, ikke avspise oss med mer pils og lys lager. Og det er også veldig merkelig at Vika og Valkendorfs gate har pol hvor varebeholdningen ikke er oppført noe sted. Ja til en folkeaksjon for mer og bedre øl på polet.

    SvarSlett