tirsdag 22. mars 2011

Eat my muffin....eller var det cupcake?

I anledning en litt forsinket feiring av den grønne øs skytshelgen, godeste St. Patrick ble det besluttet å vie kveldens desert til den sorte, overgjærede ølen med opphav fra de britiske øer.
Nemlig Stouten.

Sindre pynter cupcakes med shamrock!
Marie prøver også...:D

Moderne medier ble tatt i bruk og etter litt om og men hadde vi skapt en oppskrift som senere skal vise seg å være så legendarisk god at kommandørskabet vurderer å føre denne inn i "historiebogen."
 
~ Kommandørskabets stoutcupcakes ~
1.8 dl bagekakao
5 dl farin
5 dl hvedemel
1 ts bagepulver
1 klybe salt
 0.33 l stout (f. eks guinness, vi anbefaler Brew Dog Rip Tide stout  for en mer markert smak. )
   100g smør
    1 spiseskje vaniljeekstrakt
  3 egg
1 beger rømme
          1-2 pakker tine kremost naturell (alt etter hvor mye glasur du vil ha)
   2 dl fløde
   Melis


Fremgangsmåde:
 1. Sett ovnen på over/undervarme ca. 180 grader. 
 2. Bolle 1: Bland sammen kakao, farin, mel, bagepulver og salt.
 3. Bolle 2: Rør sammen stout, (dersom du bruker en høykarbonert stout kan det være lurt å røre ut en del av boblene før du har i resten av ingrediensene) smeltet smør og vanilje. Rør inn 1 egg om gangen. Rør deretter inn rømme til du får en fin og jevn røre.
 4. Hell gradvis de tørre ingediensene i de bløte mens du rører godt. 
 5. Dersom du har skikkelige bakeformer setter du papirformer oppi disse og fyller de ca 3/4 fulle. Hvis du bare bruker papirformer bør du doble dem så de ikke faller så lett sammen når du setter dem i ovnen. 
 6. Sett formene i ovnen i ca 10 min. (store former trenger litt mer tid)

Glasur 
 Visp kremosten til den er lett og luftig, tilsett deretter fløten litt etter litt. Rør melisen inn forsiktig.  Anbefaler å smake til med melis da glasuren fort kan bli veldig søt. Hva med å tilsette noen dråper kaffe eller f.eks whisky. Sjekk gjerne smaksprofilen på stouten du bruker og se om du kan tilsette noen av smakene i glasuren. 

Kremostglasur, hva med litt whisky?


Cupcakene blir gode og saftige og smaker like godt, om ikke bedre dagen etter de kommer ut av ovnen. Ikke ta glasuren på før rett før servering! Den kan lett skille seg i romtemp.

Dersom du betviler næringsinnholdet i denne oppskriften kan vi betrygge deg med at stout på 1800-tallet ble ansett som en styrkebringende drikk og ble servert til idrettsmenn, ammende og syke. Vil også informere om at cupcakes og muffin på ingen måte er det samme, en cupcake gjenkjennes ved overdreven bruk av glasur og pynt, en muffin er bare bakverk på lik linje med boller uten rosin.Stout i flytende eller fast form, godt er det uansett!
Konklusjon: Øl og mat er godt hver for seg, men når nye høyder kombinert!

3 kommentarer:

 1. Vær hilset Det Gyldne Øls Kommandørskab. Jeg prøvde deres oppskrift på stoutmuffins, og de ble svært godt mottatt av ølvenner og...de andre. Bloggen deres er veldig god, både informerende og underholdende.Stå på! Vi har også en blogg på http://www.stoltepappaersolklubb.blogspot.com/
  I kveld drikker vi en Brooklyn Lager. Mvh Kristoffer fra Stolte Pappaers ØlKlubb

  SvarSlett
 2. Det var godt å høre. I aften blir det nok julebokk og dugnad for min egen del. Men de kombineres fint de også :)

  SvarSlett