fredag 2. desember 2011

Dagfinn Høybråten, hvor er du?

Da jeg var tenåring en gang for lenge siden, var det en person som var mer skremmende enn Hufsa, X-files og Pompel & Pilt til sammen. I alle fall slik vi så det ut fra vår (premature) virkelighetsoppfatning. Det var selvfølgelig Dagfinn Høybråten. Han ble referert til som mørkets herre, man bare hvisket hans navn. I ettertid er man vel dog glad for at det gikk som det gikk, og historiebøkene ble noe mildere om Mørkets Fyrste enn man i sin tid antok.

Som NRK melder blir det nå lov for medier som sender til Norge fra utlandet å reklamere for alkohol, da diverse EØS og EU-greier visstnok krever det, og AP allerede har brukt opp sin Veto-rett på noe unødvendig. Noen roper kanskje hurra, men der ser jeg ingen grunn til. At flere av de allmenne kanalene vi får inn her i Norge, men som sender fra utlandet fordi at blodtrykket deres ikke tålte å forholde seg til alle potet-reglene (Litt som John Fredriksen) nå kan tjene millioner på å selge reklametid til alkoholprodusenter er meget uheldig, må vite. Det vil kun tjene de som allerede har en sterk stilling i markedet og gigantiske markedsføringsbudsjetter. Etter hva jeg har erfart, er ikke dette synonymt med at produktene deres holder god kvalitet. Tvert om. Desto fler sider med reklame i Cosmopolitan, desto fler gram sukker pr. liter har de helt i J.P. Chernet'n. For vi som behager god øl og er opptatt av kultur, er det enda verre. Tingenes tilstand er ikke akkurat rosenrødt slik det står seg nå, med paller av lager-øl hvor malten og humlen er strukket til sitt matematiske ytterste for å lage hva som juridisk kan kalles øl - og verre tror jeg det kan bli.

Bonden som brygger øl på låven for å få endene til å møtes, gutta innerst i fjorden, herrene og damene på den ytterste Ø: de har ingen reklamebudsjetter. Ei har de lov til å opplyse om hva de faktisk driver med engang. Så mens Tequila-reklamene ruller over skjermen mens vi sitter å venter på at svoren skal bli sprø og hoppuka skal starte, er spørsmålet: Hvordan vil man igjen skape balanse i den Norske alkoholrelaterte lovgivningen? Frem til nå har man hatt en terror-balanse, hvor Helsedirektoratet og Sjenkeavdelingene i de respektive kommuner sitter som aktor, dommer og jury innlands, og alle trusler utenfra (utenom internett) har blitt jaget bort av den usynlige boblen(kombinasjonen byråkrati og pussige lover) Norge befinner seg i. Nå som den tilsynelatende sprekker, er helvete løs.

Det er på tide at noen åpner kista og slipper ut Dagfinn Høybråten. Vi trenger deg.  


Anbefalt lesning:
http://anders.geekhouse.no/blog/beer/PoletsReklame.html
http://anders.geekhouse.no/blog/beer/MerReklame.html

1 kommentar:

  1. Vi vet jo av erfaring at tequila passer bedre til julematen enn både akevitt og håndtverksøl! Ellers bare gode poenger :)

    SvarSlett